tisdag 13 mars 2012

"Hjälp, min silverkedja blir svart"

Hur ska man ta hand om sina silversmycken så att de håller sig fina länge utan att missfärgas?

Med tiden får allt silver en mörk beläggning. Den mörka beläggningen kommer vid silvrets kontakt med syre och svavel. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, fossila bränslen, parfym och vissa hudkrämer. Oxidation är oundvikligt men tack och lov lätt att fixa!

Man kan försöka undvika att använda parfym, hårspray och krämer som inte silvret tycker om. Undvik även att blöta smyckena, ta av smycken vid dusch och bad. Förvara smyckena i torra utrymmen, gärna mörkt. Smycken som inte ska användas på ett tag kan med fördel förvaras i lufttäta påsar. Det motverkar missfärgning. Det gäller främst smycken i äkta silver som oxiderar men gäller även silverpläterade smycken (t.ex. SNÖ och Pilgrim). Smycken med sötvattenspärlor ska däremot inte förvaras i lufttäta påsar för det är inte bra för pärlan.

På oäkta smycken, silverpläterade, kommer pläteringen nötas bort med tiden och då kommer en gulaktig eller kopparfärgad metall fram och det går tyvärr inte att göra något åt. Pläterade smycken som har direkt hudkontakt slits/åldras fortare än smycken som inte ligger mot huden. Skall du använda smycken varje dag rekommenderar vi äkta silver, det oxideras visserligen efter en tid men går lätt att putsa upp.

På Silver & Sånt säljer vi ett väldigt lätthanterligt putsmedel, "Silverdipp".
Man doppar helt enkelt ned sitt silversmycke i burken med silverdipp och sedan sköljer man av smycken i vatten så blir det som nytt igen. Kan verkligen rekommenderas.
Välkommen in till oss så berättar vi mer om detta eller ger råd och tips hur du sköter dina smycken så att de håller länge.






Inga kommentarer: