Funderar ni på att tå hål i öronen?
Här kommer lite svar på frågor som kan dyka upp i samband med att man funderar på håltagning.
Passa på att titta in till någon av våra butiker i Gränby Centrum vid Östra entrén eller på Drottninggatan nu på påsklovet.
Pris för ett hål i örat 199kr, pris för två hål 349kr.
Vanliga frågor!
Svaren kommer från Blomdahls experter.
1. Mina barn vill ta hål i öronen. Jag har hört att öronhåltagning kan orsaka nickelallergi.
Svar: Öronhåltagningen som sådan kan inte orsaka nickelallergi. Det är materialet som en del örhängen är tillverkade av som kan orsaka nickelallergi. Alla håltagningsörhängen av metall kan innehålla nickel, mer eller mindre, även guld- och silverörhängen. De enda håltagningsörhängen som inte innehåller något nickel alls (=0 % nickel) är de som är gjorda av Medicinsk Plast. Därför rekommenderar vi att dina barn får ta hål i öronen med Blomdahl Medicinsk Plast.
2. I skötselråden som jag fick när jag tog hål i öronen står det ingenting om att man skaanvända antiseptisk lösning. Varför?
Svar: Ett nytaget hål i örat är ett sår. Det finns två sorters sår – infekterade och inte infekterade. Ett nytaget hål i örat är inte ett infekterat sår. Icke infekterade sår ska hållas RENA, TORRA och LUFTIGA. Tvätta först Era händer noga. Rengör sedan Era öron på fram- och baksidan runt de nytagna hålen med flytande tvål och skölj därefter med rikligt med rent, rinnande vatten, t.ex. i duschen. Torka torrt med en ren handduk eller med tops. Ett alternativ till tvål och vatten är Piercing Aftercare rengöringsservetter. Väldigt praktiska när man inte har tillgång till rent rinnande vatten. Dessa finns att köpa hos Blingit.se. Om hålet blir infekterat så skall håltagningsörhänget tagas ut. Rengör noga med en antiseptisk lösning. Har det inte börjat bli bättre nästa dag så uppsök läkare.
3. Jag tog hål i öronen för två veckor sedan och nu har det ena hålet blivit infekterat.Vad ska jag göra?
Svar: Det är svårt att ge ett exakt svar när man inte känner till hela situationen, men det finns ett par generella råd: – Om det är den mjuka delen av örat som är infekterad ska du ta bort örhänget och rengöra med antiseptisk lösning. Om det inte har förbättrats nästa dag, uppsök en läkare. – Om infektionen är i den hårda delen av örat (brosket) ska du ta bort örhänget, rengöra med antiseptisk lösning, och uppsöka en läkare omedelbart. Infektioner i brosket kräver omedelbar medicinsk vård. Andra symptom som kräver omedelbar medicinsk vård är (a) rodnad som sprider sig runtom håltagningen och (b) kraftig svullnad i örat.
4. Varför ska jag inte snurra på örhängena under läkningsperioden?
Svar: Om Ni snurrar på örhängena utan att först ha rengjort öronen och händerna noga, kan hålet bli infekterat. En vanlig missuppfattning är att huden läker fast vid håltagningsörhänget om man inte snurrar på det – det kan inte hända med Blomdahl Medical Ear Piercing.
5. Hur länge ska jag låta håltagningsörhängena sitta i?
Svar: När Ni har tagit hål i örsnibben kan Ni byta örhängen redan efter fyra veckor. Det tar längre tid för ett hål i brosket att läka, så vi rekommenderar att Ni låter håltagningsörhänget sitta kvar i åtminstone sex veckor (men gärna längre). När det är dags att byta örhängen rekommenderar vi att Ni tar bort håltagningsörhänget direkt efter att Ni har duschat och tvättat håret. Ha alltid örhängen i öronen. Om öronhålet lämnas tomt krymper hålets diameter och det kan växa igen helt, särkilt under det första året.
6. Hur länge behöver jag vänta med att bada i hav, sjö eller simbässang efter att jag har tagit hål i öronen?
Svar: Eftersom det finns så mycket som påverkar läkningen finns det ingen exakt tidsgräns utan man skall vänta så länge så möjligt, stanna i vattnet så kort tid som möjligt och undvika att få öronen under vattnet. När man kommer in i duschen och tvåla in ordentligt så att det löddrar av flytande tvål/schampo. Sedan sköljer man bort lödder och e.v smuts. Torka torrt med en ren handduk eller tops och håll det luftigt. Ett alternativ till tvål och vatten är Piercing Aftercare rengöringsservetter.
3 kommentarer:
kan man duscha de första 6 veckorna?
Såklart, man måste ju få duscha
Ska man duscha med örhängen i öronen eller ska man ta ut dom?
Skicka en kommentar